A Guna módszerről

A Guna bioterápiával végzett mozgásszervi fájdalomcsillapítás és szöveti regenerálás az olaszországi Guna Inc. Gyógyszeripari Vállalat Kutatási Központja és a Milánói Egyetem által közösen kifejlesztett speciális hatóanyagokat tartalmazó ampullák injektálásával történik.

Hatóanyagai a legújabb molekuláris biológiai kutatási eredményeket és a holisztikus orvoslás eszközeit (homeopátia, akupunktúra) ötvözik. Hatékonyságukat kb. 30 országra terjedő tapasztalatok és klinikai vizsgálatok bizonyítják.

Az ampullák fő hatóanyagként speciális 300 kilodalton méretű kollagént tartalmaznak, segédanyagaik a kollagén hatékonyságát optimalizálják.

A GUNA módszer az elváltozás okát célozza meg, nem a tüneteket.

A hatásmechanizmus lényege:

 • ideg-izom reflexkörív működésének javítása, fájdalomcsillapító hatás
 • izom és ízületi keringés javítása, szöveti regeneráció elősegítése
 • sejtműködés serkentése, kóros átépülési folyamatok fékezése

A GUNA fájdalomcsillapító terápiával elérhető eredmények:

 • javítja a szövetek működését és felépülését
 • a meglazult szalagrendszer erősítésével stabilizálhatja az instabil ízületeket, így nagymértékben gátolja az ízületek további degenerációját, kopását
 • csökkenti a mozgásszervi tünetek okozta fájdalmat és mozgáskorlátozottságot
 • élsportolóknál is alkalmazható, mert nincs a WADA dopping tiltólistáján.

Az EU-ban egységesen CE jelzéssel ellátott készítmények orvostechnikai eszköznek minősülnek, kollagén tartalmuk miatt az EEkh Orvostechnikai Főosztálytól tok nélküli implantátum minősítést kaptak.

A GUNA módszerről részletesebben, a téma iránt mélyebben érdeklődőknek

A Fiziológiai Regulációs Orvostudomány (GUNA módszer) ötvözi az akadémikus orvoslás legújabb molekuláris biológiai kutatási eredményeit a homeopátiával kapcsolatos legfrissebb tudományos felismerésekkel.

A GUNA módszer a hagyományos orvoslás által diagnosztikában és modern fiziológiai – élettani tudományban elért eredményeit, és a homeopátiás hígításokban (micro-, nano-, picogrammos ) rejlő lehetőségeket használja fel. Az új terápiás módszer lényege, hogy a szervezetben megtalálható fehérjéket (citokinek, növekedési faktorok, neuropeptidek, hormonok, stb.) ugyanolyan hígításban használják, mint amelyben természetes biológiai környezetükben, a sejtek közötti mátrixban találhatóak. A homeopátiában használatos speciális eljárás (hígítás és ütve-rázás) teszi ezeket a szervezetben „kommunikáló” molekulákat sokkal hatékonyabbá, segítve, hogy visszacsatolási mechanizmusokon keresztül az emberi test megbomlott egyensúlyi állapotát helyreállítsák.

A PRM/ GUNA módszer terápiás elve az alábbiakon alapul:

 • homeopátia és XXI. századi továbbfejlesztése: homotoxicológia
 • az emberi szervezet és a betegségek keletkezésének holisztikus szemlélete
 • a funkcionális és strukturális újraépülés elindítása
 • a kiváltó károsító tényezők semlegesítése
 • a neuroendocrin rendszer szabályozása homeopátiás hígítású neuropeptideken és hormonokon keresztül
 • az immunrendszer hatékony működésének helyreállítása
 • protein szintézis támogatása
 • koenzim aktivitás helyreállítása
 • szabadgyökök elleni védelem (antioxidáns hatás)

A betegségek kialakulásának folyamata a GUNA módszer szerint:

A PRM elmélete szerint az emberi szervezetet egy kifelé nyitott, állandó „áramlásban"/mozgásban lévő egységnek kell tekinteni, amelyre a külvilág felől érkező és a saját belső miliőben is keletkező károsító tényezők folyamatosan hatnak. Mindezen hatások ellenében, bonyolult mechanizmusokon keresztül kell fenntartani az  egyensúlyi állapotot. Ha ez az egység megbomlik, az betegségek kialakulásához vezet.

A PRM terápia az alábbiakra fókuszál:

 • Ha a sejtek közötti mátrix állomány elszennyeződik, toxinokkal telődik, már nem képes megfelelően működni, nem képes a védekező, strukturális és filter/szűrő funkciókat ellátni. Ez a folyamat oda vezet, hogy a hajszálerek felől áramló oxigén és tápanyagok sem képesek kielégítő mértékben eljutni a sejtekhez. Az információkat hordozó fontos molekulák (neuropeptidek, hormonok, interleukinek, stb.) sem tudják funkciójukat megfelelően ellátni, rontva ezzel a szervezet védekezőképességét. Mindezen megbomlott egyensúly végül szerkezeti átalakulásokat is generál, a szöveti szerkezet is deformálódik, amely meszesedésekhez, a kötőszövetek elfajulásához vezet.
 • Az élő szervezet a külső hatásokra egy komplex adaptációs mechanizmussal válaszol. Ennek a mechanizmusnak fontos szereplője a neuro-immun-endocrin rendszer, amely információs molekuláin keresztül hat a sejtekre. Ilyen például a gyulladás, amely egy természetes, az emberi szervezet védelme szempontjából életbevágó folyamat. Ha azonban a sejtek közötti mátrix nem tiszta, az eredetileg védekezésképpen felszaporodott molekulák nem tudnak elbomlani, eltávozni, így a kelleténél hosszabb ideig tartják fenn a gyulladás folyamatát, amely már krónikus betegség kialakulásához, a szövetek strukturális elfajulásához vezet. Így lesz egy eredetileg nagyon hasznos védekező mechanizmus végül káros hatású.

A sejtek egy ilyen kóros környezetben csak úgy tudnak túlélni, ha a működő membrán receptoraik számát csökkentik, és ún. alulreguláció alakul ki, amely funkcióvesztéshez, elfajuláshoz vezethet.

A PRM módszer lényege, hogy a mátrix megtisztításával, a „kommunikáló” molekulák megfelelő szintjének, működésének helyreállításával egy valódi szöveti regenerációt képes elindítani.